Kontenery chłodnicze służą najczęściej do transportu oraz magazynowania żywności i produktów spożywczych – takich jak owoce i warzywa, nabiał, mięso, wędliny czy owoce morza. Za sprawą konstrukcji kontenera – wielowarstwowych ścian, izolowanej termicznie podłogi oraz agregatu chłodniczego – możliwe jest utrzymanie stałej, kontrolowanej temperatury wewnątrz kontenera.
Do izolacji kontenerów używa się szerokiego wachlarza dostępnych na rynku materiałów, które różnią się parametrami, ceną i zastosowaniem. Najprościej jest kupić kontener izotermiczny, który od razu jest zaizolowany płytami warstwowymi z pianką poliuretanową zamkniętokomórkową w środku. Jeśli zdecydujemy się zrobić to we własnym zakresie, możemy wykorzystać najpopularniejsze metodą izolacji:
- izolacja termiczna kontenera wełną mineralną – niezbędne będzie wykonanie drewnianej konstrukcji, aby izolator mógł trzymać się na ścianach oraz suficie. Należy pamiętać, aby dobrze dociskać wełnę do ściany, by wypełnić profil blachy oraz ważne jest zastosowanie odpowiedniej folii, aby blacha nie rdzewiała od wewnątrz. Po umieszczeniu wełny mineralnej, całość można wykończyć zgodnie z przeznaczeniem kontenera płytą OSB, drewnem lub płytą karton-gips.
ocieplenie kontenera pianą poliuretanową – izolację wykonujemy natryskując pianę poliuretanową bezpośrednio na ścianę od wewnątrz kontenera. Piana poliuretanowa po nałożeniu na przygotowaną powierzchnię puchnie, wypełniając szczelnie wszystkie zakamarki. Jeżeli chcemy dodatkowo wykończyć wnętrze kontenera płytą OSB, drewnem lub płytą karton-gips, niezbędne będzie wykonanie wcześniej drewnianej konstrukcji (tak jak w przypadku ocieplania wełną mineralną)