Kontenery chłodnicze (zwane też chłodniami) znajdują zastosowanie w transporcie i magazynowaniu towarów wrażliwych na zmiany temperatury. Czas trwania transportu oraz zmiany stref klimatycznych mogą wpłynąć na zmianę właściwości towaru lub przyśpieszyć jego zepsucie. Aby tego uniknąć, kontenery chłodnicze posiadają agregat automatycznie podtrzymujący stałą temperaturę – dodatnią lub ujemną. Dodatkowo, ściany kontenera wypełnione są pianką poliuretanową, a izolowana termicznie podłoga dostarcza schłodzone powietrze do ładunku.
Kontenery chłodnicze używane są głównie przy przechowywaniu i magazynowaniu różnego rodzaju artykułów spożywczych, wymagających utrzymania zadanej temperatury – owoców, warzyw, nabiału, mięs, ryb czy owoców morza. Dlatego też chętnie korzystają z nich supermarkety, restauracje, piekarnie, hotele lub producenci żywności przetworzonej. Dzięki mobilności kontenerów, mogą być używane jako chłodnia przenośna, stąd też z powodzeniem sprawdzają się przy eventach plenerowych i imprezach masowych. Chłodnie stosowane są również przy szpitalach, gdzie przechowywane może być m.in. osocze, krew do transfuzji lub leki wymagające przechowywania w niskiej temperaturze.
Kontener w porównaniu ze stacjonarnym magazynem generuje mniejsze koszty (m.in. zużycie prądu), więc jego zakup jest inwestycją, która szybko się zwraca.